Facebook stuff

Manifest agileroo

Arhive

Categorii

Scoala de programare si antreprenoriat româno-canadiană agileroo - geneza, misiune, viziune, valori, infiintare, parcurs, succes.

Gândidu-ne la manifestul conceptului de agilitate, celebrul "agile manifesto", am parafrazat si am numit "manifest agileroo" un sumar al viziunii, misiunii si valorilor care, credem noi, fac unică  scoala noastra de programare si antreprenoriat.

Agileroo vine de la "agile" in limba engleza - agil in limba română. Cum orice profesionist din industria de IT stie, agile este un framework de management, care inseamna adaptabil la schimbare, la noutate si atent la nevoile clientului. Exact aceste valori caracterizeaza si scoala noastra - de aceea ne-am si inventat acest nume atat de placut fonetic 🙂

Viziune agileroo

La agileroo inovația constă in a imbina programarea cu antreprenoriatul, pentru a oferi copiilor si tinerilor "soft-skills"si "tech-skills" intr-un program unitar.
Suntem singura școala de programare din România care ofera un program holistic de programare si antreprenoriat. Nu mai este nici un mister pentru nimeni faptul că invățarea unui limbaj de programare este benefică și necesară in orice meserie. Dar abia atunci când aducem impreună competențele digitale (precum programarea) cu cele antreprenoriale, obținem conturul unui om complet si relevant pentru lumea de mâine. Antreprenoriat inseamnă gandire critică, adaptare la schimbare, viziune, curaj, incredere in sine, creativitate, viziune, pasiune. Programare inseamana gandire analitica, computationala, rigoare si disciplina.

Misiune agileroo

Misiunea noastra este de a echipa copiii si adolescentii din Romania nu doar cu  cunostințe tehnice, ci si cu acele abililitați sociale care le vor permite sa exceleze atat la scoala, cat si in meseriile lor, oriunde in lume. Prin programele noastre, adresam lipsa studiului adecvat a programarii si antreprenoriatului in scolile din Romania. Prin limbajele de programare pe care le propunem – atlele decat eternul C++ studiat la scoala de aici (!) – atragem copiii si adolescentii catre domeniile programarii si ale ingineriei, care evolueaza rapid si constant. Cursurile noastre sunt in accord cu ce se invata la nivel global (Python, Java, C#, Intelingenta Artificiala, Machine Learning). Accentul pe antreprenoriat - implicit pe“soft-skills” - este esențial pentru a schimba modul de gandire al copiilor si a-i invata increderea in sine si in cunostintele lor.

Valori Agileroo

 

Educația prin fascinație prespune aducerea in fața copiilor si adolescenților a unor mentori care sunt profesioniști in domeniile lor, dar au și vocație pedagogică– deci dispun de cunostințe riguroase, dar și de un un set de valori solide, atat de necesare in “lumea rasturnată” in care se traiește in România. Credem in profesionalism, colaborare si comunitate. Suntem o școala invoatoare prin aceea ca schimbăm mentalitați in educatia din Romania, invațând copii si adolescenții acele competențe necesarepentru a deveni lideri carismatici si de impact.
Suntem nu doar o scoala, ci o comunitate - părinți, mentori ș cursanți, conectați pe platforma proprie. Dupa terminarea cursurilor, copiii si adolescentii continuă să lucreze impreuna, cu sprijinul mentorilor, care colaborează cu parinții.

Ce ne diferențiază?

In primul rând, acest "combo", programării și antreprenoriat – nu facem doar programare, școala nu este doar pentru tinerii pasionați de IT, ci pentru toți copiii și adolescenții. Toți  vor avea nevoie de competențe digitale și antreprenoriale in lumea in care vor trăi și munci. Inteligența artificiala aplicată in educație este cel mai puternic instrument pentru a-i pregati pentru meseriile care nu s-au inventat inca.
Program de studiu progresiv – copiii devin fluenți digital și învață IT nu la întâmplare, ci urmând o succesiune de cursuri care îi duce de la simplu spre complex. 

Platforma agileroo, unică in România, prin conținut si funcționalitate, unde copiii au toate lecțiile inregistrate si posibilitatea de a explora si alte cursuri, in afară de cursul la care sunt inscriși: de exemplu, dacă un copil este inscris la un curs de programare jocuri cu Python, el va putea sa vada lectii inregistrate de programare jocuri cu JavaScript, programare Java cu ajutorul Minecraft, sau programare Roblox cu Lua, game design cu Unity si animatii 3D cu Unreal engine - sunt peste 58 de cursuri pe platforma, 200 de teste, 600 de exerciții.

 

Vorbim în limba engleză la cursuri – copiii învață să vorbească o limba vie, conversațională, într-un context relaxat, în timp ce lucrează în echipă.

Cursurile noastre sunt practice, cu foarte multe exerciții – pornim de la exemple și apoi introducem concepte abstracte. Aceste cursuri îi vor ajuta pe copiii noștri chiar dacă nu vor avea cariere de ingineri sau programatori – rezolvarea problemelor cu ajutorul codului îi învață să aplice aceleași principii când învață matematică sau fizică, procesul de învățare devenind astfel mai prietenos.

Educația prin fascinație – mentorii (profesorii noștri) sunt specialiști cu experiență în IT, dar care sunt cultivați, au cunoștințe în mai multe domenii, iubesc copiii și știu să transmită atât cunoștințe, cât și emoție și inspirație. Îmbinăm ce e bine din două sisteme educaționale – român și canadian. De la canadieni împrumutăm “soft skills” – hai să le spunem în limba română “abilitățile de catifea”: vorbit fără trac și fără nod în gât pe scenă, colaborare în echipă, empatie, curajul opiniei proprii. De la români – rigoarea și disciplina, dar fără excese de tip “competiție de dragul competiției”. Avem de asemenea colaboratori și asistenți elevi olimpici și tineri deosebiți care au competențe interdisciplinare, muzică și IT, sau matematică și teatru.

Suntem membri activi ai comunității – copiii noștri merg la conferințe organizate de companii și asociații de profesioniști IT.

game design adolescenti

Încurajăm fetele să vină la cursurile noastre – o cariera în STEM, IT sau engineering generează multe satisfacții pentru fete. Credeți-mă, știu – sunt una dintre fetele care mergea la olimpiadele de matematică și concura cu băieții, iar în industrie, echipele pe care le-am condus aveau între 20 și 40 de membri, din care doar între 2 și 5 fete.
Îi ajutăm pe adolescenții de clasa a XII-a cu informații despre sistemul de educație din afara Romaniei , îi învățăm cum să își facă un CV europass si le explicam in ce consta un interviu.
Organizam conferinte unde liceenii si copii din Iasi sustin prezentari alaturi de specialisti din industrie si din mediul universitar.

Cursuri pentru adolescenți si copii

Toate cursurile noastre sunt gandite pe niveluri de pregătire ( nu doar vârstă) si exista un parcurs gradual de la blocuri de cod la sintaxa la jocuri, site-uri si aplicații complexe ( web, desktop sau mobile). Unii dintre adolescenții nostri fac performanța, participă la concursuri, sunt mentori la randul lor pentru copiii mai mici. 

  1. Programare front-end (HTML, JavaScript, CSS) - incepatori, avansati.
  2. Programare Python
  3. Game Design cu Unity/C# si Unreal Engine.
  4. Robotica  - drone, arduino si roboti Edison.
  5. Introducere in Inteligenta Artificiala.
  6. Roblox cu Lua
  7. Minecraft cu Java

La orice curs de programare, invatam si antreprenoriat și competențe digitale. Mulți oameni care astăzi lucrează în IT au început cu programare frontend – adică acea combinație de html, java script și css care te ajută să creezi site-uri “curate”, de la zero. Începând cu săptămâna a 6-a de curs, deci la jumătatea drumului, adolescenții formează echipe – care se creeaza în funcție de afinitățile și chimia dintre ei, care până acum se relevă și se definitivează, ei se aleg unii pe alții pentru a lucra împreună. Apoi fiecare creeaza un website sau o aplicatie  - un proiect care  va putea fi inclus pe CV-ul lor. E un curs care îi va ajuta să fie creativi, să aibă încredere în ei și să colaboreze în echipe, în timp ce învață să scrie cod.

Câteva clarificări despre competențele digitale. Adolescenții noștri dau un examen de bacalaureat care se numește chiar asa, Competențe Digitale. Dar acel examen este mult diferit de ce se întâmplă la ora actuală prin alte școli din lume. Competențele digitale implică procesarea informației, comunicare, creare de conținut online, cum să fim safe online, cum să rezolvăm probleme complexe. Mulți copii și tineri se cred experți în acest domeniu – când vin la școală, înțeleg că sunt multe lucruri pe care nici măcar nu știu că nu le știu. Dar le învață la noi!

Cine este Diana Lefter?

 

Căteva cuvinte despre Diana Lefter, fondatoarea agileroo. Diana este absolventă a Facultații de Matematică din Iași (cu durata de 5 ani, cu pedagogie, psihologie și metodică incluse), cu un masterat la București în matematici aplicate și cu 20 de ani de experiență în industria tehnologiei informației din Canada și USA (programator, team lead, project and product manager)

Sa o lăsăm pe Diana să ne povesteasca:

"În România am predat matematică doi ani la liceu, înainte de a emigra în Canada, alături de mulți alți români care au făcut cu curaj acest pas, la finalul anilor 90. Datorită valorilor în care cred dar și a unei nostalgii crâncene după patria natală, m-am reîntors acasă în 2018, dar am continuat să lucrez ca manager în industria de IT, pentru companii din Canada și apoi din România, dar nutrind visul unei "școli altfel" pe care o voi face într-o bună zi (toți oamenii din familia mea sunt profesori)."

Am făcut marele pas în septembrie 2019 – mi-am dat demisia de pe la toate corporațiile și m-am dedicat cu totul școlii mele agileroo, care a primit prima grupa de copii nu mai târziu de octombrie 2019. O motivație puternică pentru înființarea acestei școli este Andrei, băiatul meu care are acum 18 ani ( și el student la agileroo). Andrei a învățat în Canada până în clasa a 7-a, după care a intrat “în tromba” în școala românească. A fost destul de grea pentru el adaptarea la sistemul de învățământ românesc. A trebuit să mă gândesc la soluții care să îl ajute să se adapteze, fără să îi distrugă complet încrederea în el și în valorile de până atunci.

Școala agileroo este modelată combinand ce este mai bun din sistemele de învățământ român și canadian și îi va ajuta pe copii – pe lângă învățarea limbajelor de programare si a gândirii algoritmice – să aibă încredere în ei, să colaboreze și să fie creativi  - cu alte cuvinte, le vadezvolta si abilitațile sociale, atât de neglijate in România. La agileroo se invața de plăcere, nu de frică, și ideile se exprimă cu curaj, fără teamă ca vom fi trași de urechi."

 

Despre echipa de mentori și colaboratori

Cristina Pereteatco – am văzut-o pe Cristina la cursuri, este un mentor extraordinar, foarte logic, care ține clasa în alertă în timp ce, simultan, trece pe la fiecare copil să vadă cum se descurcă. 
Cristina a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare acum 5 ani – este un om foarte tânăr și foarte viu, expertiza ei fiind în .net development și programare front-end. Iubește copiii și ei sunt îndrăgostiți de ea. Iată ce ne spune Cristina depre ea însăși: „Când am început cariera mea în IT, nu erau școli sau programe de training ca acesta de aici. Eram destul de nesigură pe mine după ce terminasem facultatea – nu știam ce să fac cu ce învățasem acolo și ce ar trebui să mai învăț singură. Eu am să vă ajut pe voi să întelegeți cât de bine stați cu logica sau cu cunoștintele de design. Vom descoperi împreună cum puteți folosi ce învățați aici în cariera voastră viitoare, când și cum veți ști că a venit momentul să aveți încredere în voi și în cunoștintele pe care le veți acumula aici, pe care le veți putea aplica chiar dacă nu veți fi programatori sau ingineri”.

Dan Alexandru, Mihai Melnic, Ștefan Bejenaru – elevi la Liceul de Informatică din Iași, colaboratori și invitați la workshops de robotică și programare Python. Tineri serioși, maturi, curioși, antreprenori deja în liceu - au creat un robot singuri. Sunt extraordinari – sunt foarte onorată că au acceptat să lucreze cu noi. I-am întâlnit la o conferință, unde și eu și ei prezentam pe scenă – ei pe Maria ( robotul lor) , eu despre comunități online create cu ajutorul AI in education. Ne-am împrietenit. Au și talent de profesori – i-am văzut în acțiune. O adevărată inspirație pentru orice adolescent sau copil.

Diana Lucaci – actualmente finalizează un MSc în Computer Science cu o specializare în Inteligență Artificială, la Universitatea din Ottawa, Canada. Diana este absolventă a Facultății de Informatică din Iași, îi place să îi ajute pe studenți să învețe – este un membru activ al comunității de IT locale și internaționale – prima discuție cu Diana despre o posibilă colaborare cu #agilerooa avut loc la o conferință Web Summit în Lisabona. La #agileroo, Diana va preda online Python și Fundamentele Programării . Motto-ul Dianei în viață este “Crede în tine și vei reuși

Carmina Vica – 20 de ani experiență în IT, absolventă a Facultății de Informatică, UAIC, Iași – actualmente în Canada – ne va ajuta remote (de la distanță) pentru cursuri de algoritmică și fundamentele programării. Carmina caută punți sinergetice între educație și tehnologie. Ea știe ca nimeni altcineva să te facă să înțelegi noțiuni complexe, transformând experiența de învățare într-un exercițiu de creștere atât profesionala, cât și umană. Carmina va preda online ”Fundamentele programării și rezolvare de probleme cu ajutorul algoritmilor”.

Multumim pentru rabdarea de a citi tot acest articol. Va asteptam la scoala!

Echipa agileroo

Vrei un curs demo gratuit?
Suna-ne acum la 0775505101

Ai nevoie de ajutor pentru a te decide ce curs să alegi? Lasă-ne adresa ta de email și te contactăm noi.

Nume
Camp obligatoriu!
Camp obligatoriu!
Adresa e-mail
Camp obligatoriu!
Camp obligatoriu!
Mesajul tau
Mesajul tau nu poate fi un camp vid!
Mesajul tau nu poate fi un camp vid!
Acord RGPD
Câmp obligatoriu!
Câmp obligatoriu!