Manifest agileroo

Arhive

Categorii

Scoala agileroo - misiune, viziune, valori, infiintare, parcurs, succes.

Viziune agileroo

La agileroo inovația constă in a imbina programarea cu antreprenoriatul, pentru a oferi copiilor si tinerilor "soft-skills"si "tech-skills" intr-un program unitar.
Suntem singura școala de programare din România care ofera un program holistic de programare si antreprenoriat. Nu mai este nici un mister pentru nimeni faptul că invățarea unui limbaj de programare este benefică și necesară in orice meserie. Dar abia atunci când aducem impreună competențele digitale (precum programarea) cu cele antreprenoriale obtinem conturul unui om complet si relevant pentru lumea de mâine. Antreprenoriat inseamnă gandire critică, adaptare la schimbare, viziune, curaj, incredere in sine, creativitate, viziune, pasiune. Programare inseamana gandire analitica, computationala, rigoare si disciplina.

Misiune agileroo

Misiunea noastra este de a echipa copiii si adolescentii din Romania cu acele cunostinte si abililitati care le vor permite sa exceleze atat la scoala, cat si in meseriile lor, oriunde in lume. Prin programele noastre, adresam lipsa studiului adecvat a programarii si antreprenoriatului in scolile din Romania. Prin limbajele de programare pe care le propunem – atlele decat eternul C++ studiat la scoala de aici (!) – atragem copiii si adolescentii catre domeniile programarii si ale ingineriei, care evolueaza rapid si constant. Cursurile noastre sunt in accord cu ce se invata la nivel global (Python, Intelingenta Artificiala, Machine Learning). Accentul pe antreprenoriat - implicit pe“soft-skills” - este esential pentru a schimba modul de gandire al copiilor si a-i invata increderea in sine si in cunostintele lor.

Valori Agileroo

Educația prin fascinație prespune aducerea in fața copiilor si adolescenților a unor mentori care sunt profesioniști in domeniile lor, dar au și vocație pedagogică– deci dispun de cunostințe riguroase, dar și de un un set de valori solide, atat de necesare in “lumea rasturnată” in care se traiește in România. Credem in profesionalism, colaborare si comunitate. Suntem o școala invoatoare prin aceea ca schimbăm mentalitați in educatia din Romania, invațând copii si adolescenții acele competențe necesarepentru a deveni lideri carismatici si de impact.
Suntem nu doar o scoala, ci o comunitate - părinți, mentori ș cursanți, conectați pe platforma proprie. Dupa terminarea cursurilor, copiii si adolescentii continuă să lucreze impreuna, cu sprijinul mentorilor, care colaborează cu parinții.

Ce ne diferențiază in piață

In primul rând, combinarea programării cu antreprenoriatul – nu facem doar programare, școala nu e doar pentru tinerii pasionati de IT, ci pentru toți copiii și adolescenții. Toți  vor avea nevoie de competențe digitale și antreprenoriale in lumea viitorului, în care ei vor trăi și munci. Inteligenta artificiala aplicată in educație este cel mai puternic instrument pentru a-i pregati pentru meseriile care nu s-au inventat inca.
Program de studiu progresiv – copiii devin fluenți digital și învață IT nu la întâmplare, ci urmând o succesiune de cursuri care îi duce de la simplu spre complex.
Vorbim în limba engleză la cursuri – copiii învață să vorbească o limba vie, conversațională, într-un context relaxat, în timp ce lucrează în echipă.
Educația prin fascinație – mentorii (profesorii noștri) sunt specialiști cu experiență în IT, dar care sunt cultivați, au cunoștințe în mai multe domenii, iubesc copiii și știu să transmită atât cunoștințe, cât și emoție și inspirație. Îmbinăm ce e bine din două sisteme educaționale – român și canadian. De la canadieni împrumutăm “soft skills” – hai să le spunem în limba română “abilitățile de catifea”: vorbit fără trac și fără nod în gât pe scenă, colaborare în echipă, empatie, curajul opiniei proprii. De la români – rigoarea și disciplina, dar fără excese de tip “competiție de dragul competiției”. Avem de asemenea colaboratori și asistenți elevi olimpici și tineri deosebiți care au competențe interdisciplinare, muzică și IT, sau matematică și teatru.
Cursurile noastre sunt practice, cu foarte multe exerciții – pornim de la exemple și apoi introducem concepte abstracte. Aceste cursuri îi vor ajuta pe copiii noștri chiar dacă nu vor avea cariere de ingineri sau programatori – rezolvarea problemelor cu ajutorul codului îi învață să aplice aceleași principii când învață matematică sau fizică, procesul de învățare devenind astfel mai prietenos.
Suntem membri activi ai comunității – copiii noștri merg la conferințe organizate de companii și asociații de profesioniști IT.
Încurajăm fetele și tinerele să vină la cursurile noastre – o cariera în STEM, IT sau engineering generează multe satisfacții pentru fete. Credeți-mă, știu – sunt una dintre fetele care mergea la olimpiadele de matematică și concura cu băieții, iar în industrie, echipele pe care le-am condus aveau între 20 și 40 de membri, din care doar între 2 și 5 fete.
Îi ajutăm pe adolescenții de clasa a XII-a cu informații despre sistemul de educație din afara Romaniei , îi învățăm cum să își facă un CV europass si le explicam in ce consta un interviu.
Organizam conferinte unde liceenii si copii din Iasi sustin prezentari alaturi de specialisti din industrie si din mediul universitar.

Cursuri pentru adolescenti

  1. Programare front-end (HTML, JavaScript, CSS) - incepatori, avansati.
  2. Programare Python – incepatori/avansati.
  3. Game Design - incepatori/avansati
  4. Introducere in Inteligenta Artificiala.

Atat cursul de programare front end, cat si cursul de programare Python pentru incepatori sunt cursuri cu care poti incepe calatoria ta pe drumul prgramarii.

Pe 7 Decembrie i-am invitat la un workshop pe Dan, Ștefan și Mihai – trei elevi de la Liceul de Informatică, olimpici, care au creat singuri un robot, găsind inclusiv soluții ingenioase pentru componentele hardware – cu un adevărat spirit antreprenorial. Fără să cheltuiască foarte mulți bani, au acum un robot funcțional, dezvoltat folosind Ai și ML. Au scris singuri codul și au gândit partea de inginerie. Sunt o echipă care funcționează foarte bine, deoarece se completează perfect unii pe alții. Adolescenții de la agileroo au fost cuceriți imediat de colegii lor, creatorii Mariei, pentru care programarea este deja o pasiune ( bineînțeles, sunt audodidacți), iar reacțiile celor mici (gimnaziu) la interacțiunea cu robotul care le răspundea la întrebări a fost de milioane. Dacă aveți copii de gimnaziu – veniți cu ei miercuri, 11 Decembrie, de la ora 16:30. Vine iar Maria la noi!

În continuare, voi descrie ce se întâmplă la fiecare curs, dincolo de conceptele generale, valorile, misiunea și viziunea agileroo pe care am încercat să le descriu mai sus.

1.  Programare front end și antreprenoriat

Aici învărțăm programare frontend, antreprenoriat și competențe digitale. Mulți oameni care astăzi lucrează în IT au început cu programare frontend – adică acea combinație de html, java script și css care te ajută să creezi siteuri “curate”, de la zero. Începând cu săptămâna a 6-a de curs, deci la jumătatea drumului, adolescenții formează echipe – care se creeaza în funcție de afinitățile și chimia dintre ei, care până acum se relevă și se definitivează, ei se aleg unii pe alții pentru a lucra împreună. Apoi fiecare creeaza un website care va fi public, online, deci va putea fi inclus pe CV-ul lor. E un curs care îi va ajuta să fie creativi, să aibă încredere în ei și să colaboreze în echipe, în timp ce învață să scrie cod.

Câteva clarificări despre competențele digitale. Adolescenții noștri dau un examen de bacalaureat care se numește chiar asa, Competențe Digitale. Dar acel examen este mult diferit de ce se întâmplă la ora actuală prin alte școli din lume. Competențele digitale implică procesarea informației, comunicare, creare de conținut online, cum să fim safe online, cum să rezolvăm probleme complexe. Mulți copii și tineri se cred experți în acest domeniu – când vin la școală, înțeleg că sunt multe lucruri pe care nici măcar nu știu că nu le știu. Dar le învață la noi!

2. Programare Python Adolescenti

Python este un limbaj de programare modern și versatil, folosit pentru toate librăriile utilizate în Machine Learning, Data Science și Artificial Intelligence. Modul de predare constă în prezentarea unei probleme de viață, reale – pe care apoi o modelăm într-un produs (aplicație web sau desktop), cu funcționalități specifice, partea de programare fiind făcută cu Python. Studenții sunt împărțiți în echipe de câte 4 începând cu săptămâna a 6-a de curs. Ei lucrează împreună la un proiect, care la finalul cursului va putea fi continuat în timpul liber, asigurând progresul continuu și exersarea cunoștințelor dobândite la curs. La finalul cursului, studentii prezinta proiectele in sesiuni de pitching de 2 minute

3. Game Design Adolescenti

Cursul nostru de game design va da startul unei calatorii catre voi insiva, ajutandu-va sa fiti mai crativi si sa invatai sa ganditi logic. Acesta este un curs care nu necesită cunoștințe de programare – veți crea jocuri folosind motorul G5Development (bazat pe Java Script). Cunoștințele de JavaScript nu sunt absolut necesare, dar nici nu strică. Copiii și adolescenții vor porni într-o călătorie către ei înșiși – vor vedea ce le place cu adevărat, iar creativitatea lor va fi la cote maxime.

4. Introducere in Inteligenta Artificiala

Vrei sa stii cum iti va afecta inteligenta artificiala meseria si viata? Vrei sa intelegi ce este inteligenta artificiala si cum este creata? Vrei sa intelegi cum va evolua in anii care vin si cum ne va afecta pe toti? Ai auzit de retele neuronale? De masini inteligente? Atunci acest curs e pentru tine! Dureaza doar 2 luni si iti va deschide portile cunoasterii lumii in care traiesti.

Cursuri pentru gimnaziu

  1. Programare front-end (HTML, JavaScript, CSS) - incepatori, avansati.
  2. Programare Python – incepatori/avansati.
  3. Game Design - incepatori/avansati
  4. Robotica  (arduino si roboti Edison) - incepatori/avanati.

Cursurile de robotică vor folosi roboți Edison – sunt roboței programabili, care reacționează imediat la cod, care poate fi scris ori cu blocks ori cu sintaxa. Este un curs spectaculos, mai ales că vor fi prezenți acolo și creatorii Mariei, și din cand în cand Maria (primul robot humanoid din Iași).

Cine este Diana Lefter

Cateva cuvinte despre mine – Diana Lefter, fondatoarea Agileroo
Școala este fondată de mine – Diana Lefter, absolventă a Facultații de Matematică din Iași (cu durata de 5 ani, cu pedagogie, psihologie și metodică incluse), cu un masterat la București în matematici aplicate și cu 20 de ani de experiență în industria tehnologiei informației din Canada și USA, unde am fost programator, șef de echipă de programatori, director de departament, manager de proiect și de produs.

În România am predat matematică doi ani la liceu, înainte de a emigra în Canada, alături de mulți alți români care au făcut cu curaj acest pas, la finalul anilor 90. Datorită valorilor în care cred dar și a unei nostalgii crâncene după patria natală, m-am reîntors acasă în 2015, dar am continuat să lucrez ca manager în industria de IT, pentru companii din Canada și apoi din România, dar nutrind visul unei școli altfel pe care o voi face într-o bună zi.( toți oamenii din familia mea sunt profesori).

Am făcut marele pas în septembrie 2019 – mi-am dat demisia de pe la toate corporațiile și m-am dedicat cu totul școliii mele agileroo, înființate în 2018 și lansată oficial abia spre finalul lunii august 2019. O motivație puternică pentru înființarea acestei școli este Andrei, băiatul meu care are acum 17 ani ( și el student la agileroo). Andrei a învățat în Canada până în clasa a 7-a, după care a intrat “în tromba” în școala românească. A fost destul de grea pentru el adaptarea la sistemul de învățământ românesc. A trebuit să mă gândesc la soluții care să îl ajute să se adapteze, fără să îi distrugă complet încrederea în el și în valorile lui de până atunci.

Școala agileroo este modelată combinand ce este mai bun din sistemele de învățământ român și canadian și îi va ajuta pe copii – pe lângă învățarea unui limbaj de programare – și să aibă încredere în ei, să colaboreze și să fie creativi. La agileroo învățăm de plăcere, nu de frică, și ne exprimăm cu curaj ideile, fără teamă ca vom fi trași de urechi.

Despre echipa de mentori și colaboratori

Cristina Pereteatco – am văzut-o pe Cristina la cursuri, este un mentor extraordinar, foarte logic, care ține clasa în alertă în timp ce, simultan, trece pe la fiecare copil să vadă cum se descurcă. A gândit un set de teste de 5 minute – la începutul fiecărui curs, copiii primesc acest test și apoi rezultatele pe email ( fiecare rezultatul lui). Noi vedem statistici despre cât de bine merge clasa.
Cristina a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare acum 5 ani – este un om foarte tânăr și foarte viu, expertiza ei fiind în .net development și programare front-end. Iubește copiii și ei sunt îndrăgostiți de ea. Iată ce ne spune Cristina depre ea însăși: „Când am început cariera mea în IT, nu erau școli sau programe de training ca acesta de aici. Eram destul de nesigură pe mine după ce terminasem facultatea – nu știam ce să fac cu ce învățasem acolo și ce ar trebui să mai învăț singură. Eu am să vă ajut pe voi să întelegeți cât de bine stați cu logica sau cu cunoștintele de design. Vom descoperi împreună cum puteți folosi ce învățați aici în cariera voastră viitoare, când și cum veți ști că a venit momentul să aveți încredere în voi și în cunoștintele pe care le veți acumula aici, pe care le veți putea aplica chiar dacă nu veți fi programatori sau ingineri”.

Alex Mitan – absolvent al facultații de Informatică de la UAIC , Iași.

Alex este developer, game designer, artist, educator, facilitator Erasmus. Nu vrea să miște un deget pentru nici un lucru în care nu crede. Este un om special, care știe să povesteasca și să convingă de ce game design ar putea fi alegerea perfectă pentru un tânăr care încearcă să își găsească drumul: cu ajutorul game design, poți descoperi care sunt pasiunile tale, în timp ce înveți să faci jocuri cu G5Develop. Alex poate să ne arate “live” cum se face un joc în numai 10 minute și are un arsenal de tehnici oratorice și motivațională care îl ajută să își adapteze discursul oricărui tip de public.

Dan Alexandru, Mihai Melnic, Ștefan Bejenaru – elevi la Liceul de Informatică din Iași, colaboratori și invitați la workshops de robotică și programare Python. Tineri serioși, maturi, curioși, antreprenori deja în clasa a XI-a. Au creat un robot singuri. Sunt extraordinari – sunt foarte onorată că au acceptat să lucreze cu noi. I-am întâlnit la o conferință, unde și eu și ei prezentam pe scenă – ei pe Maria, eu despre comunități online create cu ajutorul AI in education. Ne-am împrietenit. Au și talent de profesori – i-am văzut în acțiune. O adevărată inspirație pentru orice adolescent sau copil.

Diana Lucaci – actualmente finalizează un MSc în Computer Science cu o specializare în Inteligență Artificială, la Universitatea din Ottawa, Canada. Diana este absolventă a Facultății de Informatică din Iași, îi place să îi ajute pe studenți să învețe – este un membru activ al comunității de IT locale și internaționale – prima discuție cu Diana despre o posibilă colaborare cu #agilerooa avut loc la o conferință Web Summit în Lisabona. La #agileroo, Diana va preda online Python și Fundamentele Programării . Motto-ul Dianei în viață este “Crede în tine și vei reuși

Carmina Vica – 20 de ani experiență în IT, absolventă a Facultății de Informatică, UAIC, Iași – actualmente în Canada – ne va ajuta remote (de la distanță) pentru cursuri de algoritmică și fundamentele programării. Carmina caută punți sinergetice între educație și tehnologie. Ea știe ca nimeni altcineva să te facă să înțelegi noțiuni complexe, transformând experiența de învățare într-un exercițiu de creștere atât profesionala, cât și umană. Carmina va preda online ”Fundamentele programării și rezolvare de probleme cu ajutorul algoritmilor”.

Vă puteți înscrie copiii trimițând un email la contact@agileroo.com sau sunand la telefon 0775505101.

Multumim pentru rabdarea de a citi tot acest articol. Va asteptam la scoala!

Diana Lefter, CEO & Founder Agileroo

Vrei un curs demo gratuit?
Suna-ne acum la 0775505101

Scrie-ne!

Nume
Camp obligatoriu!
Adresa e-mail
Camp obligatoriu!
Mesajul tau
Mesajul tau nu poate fi un camp vid!
Acord RGPD
Câmp obligatoriu!
Proiect cofinanțat din Fondul European Social prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe co-finanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.